Rockabilly Xmas tekee paluun! Ennen koronaa menestyksellisesti järjestetyt rokkarien joulubileet tulevat taas, nyt entistä ehompina ja keskitetysti Byggalla eli Paasitornissa! Perjantaina 16. joulukuuta jorataan ja bailataan otsikolla Rockabilly Xmas 2022 kahden eri kerroksen juhla- ja ravintolasaleissa porrastetusti yhteensä kuuden bändin ja kahden tiskijukan voimin.
Bygga eli Paasitorni oli 1960- ja 1970-luvuilla rockmusiikin saralla yksi Helsingin keskeisiä livepaikkoja. Itse Gene Vincent esiintyi Byggalla 58 vuotta sitten lokakuussa 1964 ja Hurriganes teki siellä kuuluisan ensimmäisen keikkansa uudenvuodenaattona joulukuussa 1971. (Tosin porrastasanteella, koska saliin oli jo buukattu Jussi & The Boys.) Tällä kertaa ketään esiintyjää ei asemoida porrastasanteelle, sillä Juhlasalin ohella toisena venuena toimii klubimaisen miljöön ja tunnelman omaava Paasiravintola.
Bileiden pääesiintyjänä Juhlasalissa nähdään 70- ja 80-lukujen rockabillyboomin ykkösbändi Matchbox. Toisena pääesiintyjänä on niin ikään brittiläinen neobilly-klassikko Restless. Lämppääjänä Paasitornissa briteille toimii suomalainen powerkolmikko Relax Trio.
Paasiravintolan stagella rokkaavat kotimaisen rock’n’roll-mikrokosmoksen uusin kiitäjä Hi-Speed Rockets, edemenneelle Crazy Cavanille tribuuttikeikan tekevä Ellis & the Angry Teens ja maamme ehdoton rockabilly-auktoriteetti Mike Bell & the Belltones.
Kokonaisuuden täydentävät alan suosikkideejiit La Lunatica ja Rockin’ Daddy. Näitä pikkujoulujuhlia ei rock’n’rollin ystävän kannata missata!
K-18
Viimeisiä viedään! Nappaa lippusi talteen Tiketistä
Lippuja myydään myös ovilta tapahtumailtana klo 17.30 alkaen. Ei käteismaksua.
Tästä myös esimakua Rockabilly Xmas -tunnelmiin:
Paasitorni Rockabilly Xmas special 26.10.2022 – Roll FM
Vieraina Esa Kuloniemi ja Osku Pajamäki
Majoitus: Paasitornin kanssa samassa kiinteistössä sijaitsee hotelli Scandic Paasi. Tee majoitusvarauksesi osoitteesta www.scandichotels.fi
LISÄTIETOA / BÄNDIT & DJ:T
Matchbox: viisi miljoonaa fania ei voi olla väärässä
Rockabilly Xmasin pääesiintyjä Matchbox on tärkeimpiä 1970-luvun lopun rockabillyn uuden tulemisen edustajista ja katalysaattoreista. Brittiyhtyeen suosittuja kappaleita ovat muun muassa Rockabilly Rebel, Midnight Dynamos, Buzz Buzz a Diddle It, Everybody Needs a Little Love, When You Ask About Love, Washmachine Boogie ja Teenage Boogie.
Vuonna 1971 perustettu Matchbox teki läpimurtonsa rock’n’roll-legenda Bo Diddleyn säestysbändinä ja toimimalla toisen legendan – Carl Perkinsin lämppärinä loppuunmyydyllä Euroopan-kiertueella. Yhtyeen asialleen omistautuva, energiaa ja elämäniloa tihkuva esiintyminen herätti laajaa huomiota. Seuranneet ylistävät arviot musiikkilehdistössä poikivat levytyssopimuksen Magnet Recordsille.
Ensisinkku Buzz Buzz a Diddle It sai valtavasti radiosoittoa ja nousi brittimyyntilistoille. Seuraavaksi ilmestyneestä Rockabilly Rebelistä muodostui jo maailmanlaajuinen hitti ja sitä seuranneet When You Ask About Love, Midnight Dynamos ja Over The Rainbow sementoivat bändin aseman kassamagneettina. Matchboxin levyjä myytiin maailmanlaajuisesti viisi miljoonaa kappaletta. Bändin esiintymiset lukuisissa TV-ohjelmissa ja kiertueilla legendojen, kuten Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Chuck Berry kanssa, vakiinnuttivat sen aseman yhtenä suurimmista alan vetonauloista.
Nyt Matchbox on itsekin legenda. Ja vaikka Matchbox oli suosionsa huipulla Suomessa vuosikymmenen lopun ja 1980-luvun alun rockabillybuumin aikana, eivät fanit ja suuri yleisö ole hylänneet bändiä. Matchboxilla on vankka status yhtenä maailmanlaajuisen rockabilly-revivalin suurimpana klassikkona. Matchboxin perustajajäsenet Steve Bloomfield ja Fred Poke ovat edelleen mukana ja myös kolme muuta kuuluvat bändin suuren menestyksen aikaiseen kokoonpanoon. Matchbox on koko uransa pysynyt juurilleen uskollisena ja sitä yleisö rakastaa.
Graham Fenton: laulu
Steve Bloomfield: soolokitara, laulu
Jimmy Redhead: rummut, laulu
Gordon Scott: rytmikitara, laulu
Fred Poke: basso, laulu
Matchbox netissä
Katso YouTubesta
Restless (UK): Mitä jos vain rokattaisiin?
1970- ja 80-lukujen taitteessa syntyneiden ns. neorockabilly-bändien aatelia ovat amerikkalainen Stray Cats ja brittiläinen Restless, joka perustettiin vuonna 1978 ja joka räjäytti pankin heti esikoisalbumillaan Why Don’t You Just Rock.
44 vuoden, tuhansien keikkojen ja 100 000 myydyn levyn jälkeenkään Restlessin rokkaus ei osoita hyytymisen merkkejä! Niinpä kolmikko esiintyy Paasitornissa alkuperäiskokoonpanossaan nokkamiehenään lahjakas biisintekijä, solisti ja virtuoosikitaristi Mark Harman, bassossa veljensä Paul Harman ja rummuissa Ben Cooper.
Lockdownin jälkeen bändi on palannut intoa uhkuen festivaalien lavoille eri puolilla Eurooppaa esittämään kiihkeää ja energistä tyyliään kiitollisille ja innostuneille faneille. Ja mikä parasta: vuodelle 2023 on suunnitteilla myös uusi albumi suomalaisella Bluelight-levymerkillä.
Mark Harman: laulu ja kitara
Paul Harman: kontrabasso, taustalaulu
Ben Cooper: rummut, taustalaulu
RelaxTrio: Rokki rentouttaa ja nostaa arjen yläpuolelle
RelaxTrio on vuonna 2004 perustettu power-trio, jonka rock’n’roll -paahto on saavuttanut erinomaisen suosion. Ryhmä, joka on tunnettu energisistä ja vauhdikkaista keikoistaan ammentaa musiikissaan vaikutteita yhtä lailla modernin rockabillyn, psychobillyn, kuin punkrockinkin maailmoista. Vuosien varrella kolmikko on kotimaan klubien lisäksi kiertänyt ahkerasti Eurooppaa alan festivaaleilla.
Ensimmäisen, itärannikolle painottuneen jenkkirundinsa bändi rykäisi kesällä 2019.
RelaxTrio on julkaissut kolme pitkäsoittoa sekä yhden neljän biisin EP:n Jungle Records -levy-yhtiölle. Tällä hetkellä se työstää neljättä, syksyllä 2022 ilmestyvää albumiaan.
Linda Teränen: laulu & kontrabasso
Oskari Nieminen: kitara & taustalaulu
Eetu Ritakorpi: rummut & taustalaulu
RelaxTrio – Don’t You Mess With Me
https://www.youtube.com/watch?v=cl9LQmekw78
Stop This Madness -albumin arvostelu (Soundi)
https://www.soundi.fi/levyarviot/relaxtrio-stop-madness/
Katso Facebookista
Katso Instagramista
Mike Bell & The Belltones: Suomirockabillyn ykkösvientituote
Tämä maamme ehdottomaan rockabilly-eliittiin kuuluva kokoonpano kulkee tyylillisesti Carl Perkinsin, Buddy Hollyn ja Johnny Burnetten jalanjäljissä eli innoitus ammennetaan 50-luvun rock’n’rollista ja rockabillysta.
Bändi on 13 toimintavuotensa aikana noussut alansa kansainvälisesti tunnettuihin bändeihin keikkailemalla suurimmilla rock’n’roll-festivaaleilla ja klubeilla mm. USA:ssa, Venäjällä, Japanissa sekä ympäri Eurooppaa. Bändi on myös levyttänyt ja keikkaillut amerikkalaisen rockabilly-legenda Huelyn Duvallin kanssa. Suomalaiselle TV-yleisölle Mike Bell & The Belltones tuli tutummaksi Yle Teemalla nähdyltä kokonaisen ohjelman mittaiselta studio-liveltä.
Mike Bell & The Belltones on tähän mennessä julkaissut kolme albumia ja nipun pienempiä julkaisuja. Uusin pitkäsoitto The Beat That Can’t Be Beat (Goofin’ Records) äänitettiin Los Angelesissa ja Berliinissä kokonaan livenä käyttämällä analogista 50-luvun nauhoitustekniikkaa ja se sai esimerkiksi HS-arviossa täydet viisi tähteä.
Bändin uusin vinyylisingle “Nothing But Your Lovin” jatkaa hyväksi havaitulla linjalla, eli bändin melodisen ja rytmikkään rockabillyn leviämisessä ympäri maailman.
Miikka Siira: laulu, rytmikitara
Timo Kalijärvi: soolokitara
Iikku Riepponen: kontrabasso
Japi Saanio: rummut
Katso Facebookista
Katso Instagramista
Ellis & the Angry Teens: Tribute to Crazy Cavan
1990-luvulla perustettu Ellis & the Angry Teens on suomalaisten Teddy Boy -rock’n’rollbändien aatelia. Mitä ovat teddypojat? Käsite juontaa Iso-Britanniassa 1950-luvulla syntyneestä sodanjälkeisestä nuorisoryhmittymästä, joka sai teddypoika-nimityksen räikeiden ”edvardilaistyylisten” vaatteidensa mukaan.
Edvardilla tarkoitetaan vuodesta 1837 Englantia hallinneen kuningatar Viktorian poikaa, joka nousi äitinsä kuoltua vuonna 1901 valtaistuimelle. Edvard VII, josta käytettiin yleisesti lyhennettä Ted, oli aikalaistodistajien mukaan ankara bailaaja sekä kuningataräidin mukaan ”kertakaikkinen vätys”.
Teddypoikien samastumiskohteena oli amerikkalainen rock’n’roll-kulttuuri omalla brittiläisellä vivahteella. Rasvatut hiukset, pulisongit, pitkät ja näyttävät, alas polvet peittävästi roikkuvat verhomaiset lievetakit eli “drapet”. Pillihousut ja paksut kreppikumipohjaiset läskäri-mokkakengät. Ennen maineeseen nousuaan The Beatlesitkin olivat teddypoikia.
Teddypoikakulttuuri teki näyttävän paluun 1970-luvun rockabilly-revivalin myötä ja yksi sen keskeisiä nimiä oli walesilainen Crazy Cavan & the Rhythm Rockers, jonka keikkasuosio myös Suomessa oli vankkumaton bändin keulakuvan, laulusolisti Cavan Croganin helmikuussa 2020 tapahtuneeseen kuolemaan saakka.
Ellis & the Angry Teens tekee Rockabilly Xmasissa keikan kunnioittamalla musiikkinsa originaattoria Crazy Cavania ja näin viime kesän Eurooppaa kolunnut bändi palailee jälleen juurilleen. Kokoonpano on tarjoillut omaa versiotaan Teddy Boy -rock’n’rollista vuodesta 1991 lukuunottamatta alkuperäisen basistinsa Ari Ude Utriaisen kuoleman aiheuttamaa muutaman vuoden taukoa. Italiasta Englantiin ulottuneella kesäkiertueella yleisön uusiin liekkeihin lietsonut trio on kasannut setillisen Cavan-suosikkejaan vain Paasitornin keikkaa varten.
Miku Majuri: kitara, laulu
Kalle Nikulainen: rummut
Jate Haro: basso
Katso Facebookista
Hi Speed Rockets: rokkaavat rakettimiehet tulevat
Vuonna 2014 perustettu Hi Speed Rockets on vauhdikasta rock’n’rollia ja sekä orginaalia että neotyylin rockabillyä esittävä kombo.
Bändin studiotallenteita on kuultavissa ja nähtävissä runsaasti YouTubessa ja se on keikkaillut osana Rockabilly Rebels Tour -kiertuetta Matchboxin ja Brandy Rockersien kanssa pitkin Suomea. Normaalin peruskeikkailun ohella Hi Speed Rockets on myös esittänyt suosittua Buddy Holly -showta valikoiduissa tapahtumissa.
Rakettimiesten ensimmäinen pitkäsoittokin on tulilla ja aiotaan julkaista vuoden 2023 aikana.
Alex Ojasti: laulu ja rytmikitara
Gona Lehtinen: soolokitara
Janne Anttonen: kontrabasso
Harri Kunnas: rummut
Katso Facebookista
Katso Instagramista
DJ La Lunatica
La Lunatican levylautasella pyörii mukaansatempaavia ja tanssijalkaa kutkuttavia 50- ja 60-luvun helmiä. Mukana sekä klassikoita että harvinaisempiakin herkkuja laajalla kattauksella rhythm & bluesista rock’n’rollin kautta doo-woppiin.
Useiden kotimaisten bileiden lisäksi La Lunatica on tanssittanut ihmisiä kahdesti Espanjassa (High Rockabilly & Tsunami A Go-Go) sekä Englannissa (Rhythm Riot).
Katso Instagramista
DJ Rockin’ Daddy
Rokkaava isukki on pyörittänyt levyjä alan tapahtumissa jo 15 vuoden ajan. Daddyn ohjelmistossa on käsinpoimittua tanssittavaa musiikkia ja hän pyrkii aina pitämään ohjelmistossa jivereita, strolleja ja boppereita.
”Soitan paljon 50-luvun rhythm & bluesia, rockabillya ja rock’n’rollia ja tykkään myös pyörittää 60-luvun twistejä, popcornia, soulia ja doo-woppia. Välillä saatan maustaa keitosta jokusella gospel-, ska-, blues-, tai hillbillyraidallakin”, kuvailee Rockin’ Daddy agendaansa. ”Joskus on myös kiva laittaa tilanteeseen sopiva teener-slovari soimaan. Minusta niitä soitetaan aivan liian vähän alan tapahtumissa.”
Katso Instagramista